12. Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

12. Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku

Miejsce
Poznań
Organizator
Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
Data
15 sierpnia 2018

Na dwunasty Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy do Poznania w dniach 15-19 sierpnia 2018, w długi sierpniowy weekend.

Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu - wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród ponad setki festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić niemal wszystkie zakątki Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia czy lubuskich i dolnośląskich win.

Na tym jednak nie koniec, o podniebienia odwiedzających zabiegać będą też goście z zagranicy. Zachwycimy się więc aromatem wędlin i chlebów z Wileńszczyzny, z polskich podpłomykiem o naszą atencję rywalizować będzie alzacki flammkuchen a pragnienie ugaszą belgijskie piwa trapistów i wina z lubuskiego, z dolnego śląska, ale też winnic Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Jak co roku zapraszamy Państwa na warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów, laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady oraz konkursy dla zawodowców.

Po kilkuletniej przerwie zadamy też ponownie pytanie gdzie w Wielkopolsce zjeść najlepszą czerninę. To ona będzie tematem tegorocznego konkursu dla restauratorów.

Do udziału w głównym festiwalowym konkursie – turnieju Polska Nalewka Roku zapraszamy od jedenastu lat twórców domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają – wiemy to – prawdziwe skarby. Po udanym eksperymencie rok temu i w tym roku dzięki elektronicznemu systemowi ocen wynik obrad jury – znany będzie całej Polsce, wraz ze szczegółową metryczką ocen dot. każdej nalewki już w minutę po ogłoszeniu wyników na scenie.

Konkurs Polska Nalewka Roku to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów nalewek domowych w Polsce. Odbywa się nieprzerwanie od 2007 roku a w gronie jego laureatów są uznani dziś mistrzowie polskiego nalewkarstwa.

Do udziału w konkursie zapraszamy wszystkich tych, którzy w domach, wg autorskich przepisów lub starych rodzinnych receptur wytwarzają domowe nalewki. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się w piątek 17 sierpnia. Zgłoszenia przyjmujemy od 17 lipca. Nalewkę można przesłać pocztą lub zgłosić osobiście nawet w dniu konkursu. Szczegółowy regulamin oraz kartę zgłoszenia zamieszczamy poniżej.

Uczestnictwo w konkursie to nie tylko możliwość poddania swoich domowych trunków pod ocenę ekspertów ale także okazja do spotkań, wymiany doświadczeń porad i pomysłów z szerokim gronem twórców nalewek z całej Polski. W tym roku – oprócz wspólnej degustacji nalewek zgłoszonych do konkursu, która odbywa się wieczorem po ogłoszeniu wyników, wszystkich uczestników zaprosimy na spotkanie degustacyjne oraz na laboratorium smaku, którego tematem będą sery i nalewki.

Informacje:
Weronika Krawczuk, weronika@ofds.pl, tel. 668 040 140

Konkurs – Wielkopolska Czernina 2018

Podczas XII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku po raz kolejny zadamy pytanie gdzie w Poznaniu i Wielkopolsce zjeść można najlepszą czerninę.

To zupa kontrowersyjna, przez jednych kochana innych napawa lękiem a jednak – restauracja, która chlubi się podtrzymywaniem wielkopolskich tradycji kulinarnych powinna, stale lub sezonowo, podawać czerninę.

Szukamy czerniny przygotowanej według najlepszych tradycji, ale docenimy też nowatorskie podejście szefów kuchni. Konkurs odbędzie się w czwartek, 16 sierpnia w Restauracji Pod Niebieniem w Poznaniu. Zgłoszenia przyjmujemy do 12 sierpnia.

Konkurs przeznaczony dla restauracji. Udział w nim mogą wziąć lokale z całej Polski. Konkurs ma formułę otwartą a udział w nim jest bezpłatny. Wspólnie ze startującymi lokalami planujemy też przekonać wszystkich nieprzekonanych do czerniny częstując publiczność zgłoszonymi do konkursu zupami w chwilę po zakończeniu konkursowych zmagań.

Informacje: 
Maria Świątek, maria@ofds.pl, tel. 696 388 936

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
25 lipca 2018

Podobne artykuły

3. Światowy Szczyt Szefów Kuchni

11 października 2018

3. Światowy Szczyt Szefów Kuchni (Chefs World Summit) odbędzie się w dniach 25-27 listopada w Monako. Redakcja Poradnika Restauratora już po raz trzeci jako jedyny patron medialny z Polski specjalnie dla Was wspólnie z organizatorem przygotowała darmowe pakiety rejestracyjne. Wystarczy wejść na stronę www. chefsworldsummit.com i w rejestracji podać kod PORAD18. Zachęcamy do udziału.

przeczytaj całość

Wege Festiwal w w Pałacu Kultury i Nauki

10 października 2018

Już 14 października w Warszawie odbędzie się święto wszystkich wegan. Wege Festiwal, tym razem tylko w wersji wegańskiej, zawita do Pałacu Kultury i Nauki zrzeszając kilkudziesięciu mistrzów roślinnej sztuki kulinarnej z całej Polski.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl